Blogger Template by Blogcrowds.

mak..~

ade owang bg citer ni kt aku
perghh..~

aku bace,sedey beb..
tp tatau la sape yg tulis citer ni and
just want too share the story
tatau la ianye btol atau tidak

~mari kite layan kan~


Mak…..
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari…..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk syahdu masih terasa lagi nih….
Mak tau tak…..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa…..
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm…rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh…..
nak tinggal kan anak2 mak…..
nak tinggal kan dunia fana ni…..
mak macam dah sedia…..
Seminggu sebelum tu…..mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai…..
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu…..
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih…..
kakak pun rasa hairan…..
mak tak penah buat gitu…..
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak…..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam…..
kengkadang siaran indonesia…mak terus tekun menganyam…
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi
mak kekuburan…

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2….
pastu mak jemur karpet-karpet…
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari…..
ada kat dalam dalam beg…..
ada dalam ASB…..
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi….
ada kat dalam gulung tikar…..
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar…kiter
kata mak ni memang pesenn lama laaa…
mak cuma gelak jer…
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak…..
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut…..
bila malam tu kiter sampai dari KL…..mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk…..
mak tetap takmau pi hospital…..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk…
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital…..
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor…ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju…..mak memang degil…
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk….
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik
beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital…..

Mak…..
amponkan kami semua…
kami nak mak sehat…
kami sayang mak…
kami tak mau mak sakit…
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital….
ampon kan kami yer mak….
Mak…..
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali
mak naik kereta kiter…
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta….
Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..
kiter jawab pula…kalau tak cukup,
mak kan banyak duit…
mak gelak ajerr…..
Lepas tu bila kereta kiter sampai…..mak buat kenduri kesyukuran…..
Dan kiter masih ingat lagi…bila kiter eksiden terlanggar keling naik
motor…..
Punya la kiter takut…kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak…..
Bila balik sahaja kampong….kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj…..
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek…mak tanya kenapa…?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga…..
Mak….tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau…

Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar…
mak, kiter menipu mak kan…ampon kan kiter….

Mak…..
Jam 4.30 pagi 19/08/1999
Bila tiba aja kat hospital….nurse tengah balut mak dengan kain putih…..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital…
Mesti mak nampak abang cium dahi mak…..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak….
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu…
mesti mak nampak semua tu kann…kann..kannn
Mak tau tak….
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar…
Adik kat sebelah diam melayan perasann…
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini…
jalan di depan terasa makin kelam…..
airmata dah tak mampu di tahan….
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela…
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga… di sebab kan pagi
masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong….sekosong hati ini…..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar
suasananya…..
terasa syahdu dan sayu gitu…dinginnnn….
Mak…..
Kiter masih ingat lagi…
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak…
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan….
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi….
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak…..
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan…..
Mak perasan tak…?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter…..
Dia kata…” dikk…jangan nangis…kalau sayang mak jangan buat gitu…jangan
nangis ya..” Bila makcik tu kata gitu…
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak….
Mak…..
Sampai takat ini surat ni kiter tulis…..
kiter nangis ni…..
Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00 pagi….
Takder orang yang bangun lagi…..
kiter dengar nasyid tajuk “anak soleh”
kiter sedih…kiter rindu kat mak..!
Takpa la…..nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin
untuk mak…
mak tunggu ya…!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya….
Semua anak2 mak mengelilingi mak…menatap wajah mak buat kali terakhir….
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja…
Mak rasa tak….masa tu kiter sentuh dahi mak….
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk…..
Kiter tak mampu nak cium mak…kiter tak daya….
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar…
Airmata kiter tak boleh tahan….
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak…
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak….
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah….
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik…
badan akak terasa panas…
makk…anak mak yang seorang tu demam….
Mak tauu…cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak
ke tanah perkuburan…
Mak…..
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi…
Begitu terasa kehilangan mak…boleh kata setiap malam selepas
maghrib anak mak ini berendam airmata…
Dan sampai satu tahap….masa tu malam jumaat selepas maghrib…
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan….
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu
apa lagi… semakin kiter tenung terasa semakin sayu…tangisan tak dapat
dibendung… Mak tauu…kiter cuba bertahan…
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda…
Kiter rasa nak telefon mak…
nak cakap dengan mak….
anak mak yang ni dah tak betul kan..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong…
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi…
Puas la kakak memujuk kiter…
Akak kata…” tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti
kalau gini ajer mak yang susah kat sana..”
Dan akhirnya akak juga nangis…..
Agaknya mak nampak adegan tu…
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh…
mengharap sedekah dari
anak2 nya…
Mak tau tak…di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke
hulu hati… rasa nyilu sangat….
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni….
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma…hanya sedekah
al-fatihah
kiter berikan…..

Mak….
cukup la sampai sini dulu….
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu….
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid…
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan…
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak…
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula….
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih…
pastu kawan kiter bgtau…simpan je buat kenangan..

Kiter cuma tau alamat ni aje…
Takper yer mak…kiter kasi orang lain baca…
Kiter stop dulu…sebab kawan kiter dah lama tunggu tu…
akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih
kerana membesarkan kiter…
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti.. sampai kiter boleh rase naik kapal terbang…
boleh rasa duduk kat negara orang…
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..
Sekian terima kasih.

Yang Benar
Anak mak yang dah tak degil lagi

kepada yg lahir pda tahun 86,87,88,89,90,91
budak2 yg lahir pd thn 89/90an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

kat skola ade salesman jual buku
cerita.

ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.




kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.

bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.




RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.




main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam.

padahal itu fungsi sbnr, utk padam!




pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.




cikgu pakai pembaris kuning pjg.

Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.




bulu ayam jd ramping kerana sering
dijadikan rotan.






time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.

ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

main game 2D.




super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.




jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.




takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

balik skola beli JoJo xpon Dendang.



Tora pon best gak.



Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.






Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...

Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,dragon ball, sailormon,tomatoman
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.




2 br citer skit..kalu kt kg plak..
main pondok2, mak2,
jd mak, jd bapak n jd anak..
tah pape lg..

bdk laki main guli...
kalu tgk kt padang,
main bola lgsg xpakai kst..
dasat tol tme 2...

bdk pompuan lak,
kalu yg nakal2 skit,
g umah kwn,
min mak2,pondok2...
smpai nk blik umah pon
xngat...
mgrb br blik..





hahaha


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.




kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.






ni la baru zaman kita kawan2

pas r kt member2 korang....
mesti diorg tersengeh2 bace mende nih...
hehehee..

bile tgk2 balik video mase sk8 dulu..
hahaha,lawak giler..
macam gampang..

wanna see da vdeo..
sile2..



===========================================================



===========================================================



============================================================




=============================================================

aku tak reti main pon just nk have fun
ahahah..
tp best ouh jatuh2..:D
HAHAHAHAH

itu je la buat hiburan anda..
harap anda gembira hehe


ini lah salah 1 makanan kegemaran arab
khusyairi..harge x mahal pon 1.50 genih je paling mahal pon 5.50..
marvelos beb..
dah pekena bawu tao..
tp pic yg ni xde cili die,pic yg bawah die dah dibubuh cili








actully,bukan cili pon but tomato
huhu..
mule2 makan je rase lain mcm,bile dah biase
sodaap...
ehehehe

gerai buah


anda mau lihat gerai buah plak..?
bus n cab dah tgk..
ni kte same2 tgk gerai buah di egypt..
walau ditepi jln,rasenye memang superbb..eheheh
5-10!!!5-10!!
ahahaha..paham tak?
aku pon tak paham...gagaga
tak pham lu pikir la sendiri

kepada sesiapa ingin memesan..sile hubungi tuan punye blog:D

nk tgk cab n bus cairo
eheheh..~
memang unik giler beb taxi die
..mengkagumkan..

========================================


========================================



..ehehe..
amacam,antik tak?

janji boleh gerak ..:D


bus plakini lah kenderaan aku pegi skolah
926 number nye
memang sesak dalam bas tuh,adoiyaai..
kene musim panas,pergghh siap sedia la bau ketiak org..
agagaga..~~

sape nk tau lebih lanjut,sile lah dtg egyt..
weee~


~woaaa~

Pejam celik pejam celik,finally dah lame rupenye aku da lame kt egypt.
since 12/12/03 n until now 16/4/09..
Mase tu 03 aku 13 taon,n now 19..fuhh lame gak tuh
Sampai bile aku nk abis kn usia remaja ku di tmpt org..?
tp,best..membesar tmpt org,mcm2 pengalaman kte d
pt..:D
cume..masakan n suasana aje yg lain..

--------------------------------------------------------------------------------------------------


walau pemandangan di kaca tv or camera ok..but didepan mate,amat jauh skali..:D ahahaha..bukan nk perli,tapi ia suatu kenyataan..ade jugak tmpt pemandangan yg indah..sape mai sini die tau la..:)
tp ape2 pon,i enjoi my life here,many friends i know,a lot of experience...
fuuuhh~
walau suka duka berlaku,ia semua kenangan yg terindah...ahahaha ape aku merepek ni!!
igt lagu ke..?
ahahaha...
ape lagi ramai2..!datang lah ke mesir..!:D
weee~









Older Posts